‘Wij zijn met z’n drieën veel sterker dan gedacht’

Het verhaal van Bonnie

– Bonnie (37) heeft twee jonge kinderen (1,5 en 5 jaar) op het moment dat zij en haar man scheiden. “Nadat we de oudste over de scheiding verteld hadden, keken we samen en film en zijn we gaan zwemmen. Het was goed om even iets leuks te doen en ergens anders aan te denken. Zo wilden we hem ook duidelijk maken dat we altijd bij hem blijven horen en voor hem blijven zorgen.”

Tekst Celine Prins

“Mijn ex had in het begin problemen bij het vinden van woonruimte, dus de kinderen waren veel bij mij. Ze misten hun vader erg. De kinderen mochten altijd even bij hun vader langs en altijd bellen. Dat deed ze goed, ze kwamen daarna altijd vrolijker thuis. Die vrijheid heeft het gemis dragelijker gemaakt. De rest van het leven van de kinderen hielden we bewust zoveel mogelijk hetzelfde. Dat was prettig voor hen.

Mailcontact
Het begin van elke scheiding is moeilijk en het is lastig om elkaar dan niets te gaan verwijten. Wij beperkten daarom ons contact tot zakelijke uitwisselingen. Kinderen horen heel veel, ook als je denkt van niet. Daarom zijn we uiteindelijk uitgekomen op contact via de mail. Op die manier heb je tijd om na te denken over wat je wil zeggen en laat je de impulsieve emotie eruit.

In de beginfase at mijn ex ook één keer per week bij ons, maar dat had ik achteraf anders gedaan. De kinderen waren vrij jong en vonden het leuk dat hun vader er was, maar waarschijnlijk hebben ze ook wel iets gemerkt van de gespannen sfeer die er ging. Eén keer is het op een ruzie uitgelopen, daarna zijn we ermee gestopt. We hebben toen een afkoelperiode genomen en via de mail geregeld wat we moesten regelen. Dat heeft ons erg geholpen, want inmiddels vieren we de verjaardagen van de kinderen weer gezamenlijk.

Herstel
Mijn zoon sprak weinig over de scheiding, hij had het er moeilijk mee. Contact met een speltherapeut was voor hem heel helpend. Hij vond het ook leuk om daar te zijn, want kinderen zijn er de baas. Wij mochten er als ouders dan ook niet bij zijn. De therapeut pikte al pratend veel op, dat heeft onze zoon erg geholpen om overal over te gaan praten. Hij zit weer beter in zijn vel.

Maar ook als ouder is er herstel nodig van een heftige scheidingsperiode. In de weekenden dat de kinderen bij mijn ex waren, was ik bezig met mijn eigen verwerking. Ik plande dan ook niets in en nam de tijd voor herstel. Het is goed om even alleen te zijn met je gedachten en alles te verwerken. En als de kinderen er wel waren, regelde ik soms oppas en ging ik een paar uur wandelen. Dan kon ik mijn emoties even de vrije loop laten, om er vervolgens weer voor de kinderen te zijn.”

We zijn met z’n drieën heel dicht bij elkaar gebracht door de scheiding. Ik ben me er veel meer van bewust dat ik er écht moet zijn voor de kinderen en juist daarom ook goed voor mezelf moet zorgen. Ik heb gemerkt dat wij met zijn drieën veel sterker zijn dan gedacht.”

Foto © Kelly Sikkema