‘Werk aan geborgenheid voor je kinderen’

Het verhaal van Lia

– Lia (59)* heeft drie volwassen kinderen van in de twintig. Ongeveer zes jaar geleden is ze gescheiden. “De kinderen mogen best zien dat je rouwt om iets kostbaars wat verloren is gegaan.”

Tekst Emma Casson

“Hoe heb ik de kinderen kunnen helpen? Eigenlijk door niet in te storten en het gesprek met ze aan te gaan. We hebben veel gepraat en ik heb zelf een week of zes later een psycholoog geraadpleegd met de vraag hoe ik mijn kinderen kan helpen. Je wordt zelf overvallen door een achtbaan aan emoties als je scheidt. Je hebt eigenlijk genoeg aan jezelf, en wil tegelijkertijd het goede doen richting de kinderen.

De psycholoog hield mij steeds een spiegel voor in al mijn contacten met mijn ex; houd het zakelijk en ga niet op het emotionele in. Die psycholoog heb ik erg nodig gehad. Wat ik ook nodig had was afleiding, leuke dingen doen, en heel veel doorzettingsvermogen. Ik had het geluk dat ik een nieuwe baan vond. Dat heeft mij er doorheen gesleept. Net als het netwerk van vrienden waar ik altijd op terug kon en kan vallen, zodat ik de kinderen niet lastig hoefde te vallen met al mijn ellende. Alhoewel, het is niet zo dat het verdriet dan verdwijnt. Ik denk dat dat ook niet erg is, want ze mogen best zien dat je rouwt om iets kostbaars wat verloren is gegaan.

Van eenheid naar individuen
Jonge en oudere kinderen zien hun ouders als een eenheid. Dan ineens worden ze geconfronteerd met een scheiding. Dat is natuurlijk heel wat, ook voor volwassen kinderen. Ze moeten die eenheid nu als twee individuen gaan zien. Dat lukt niet van de een op de andere dag. Ik zou ervoor willen pleiten dat kinderen en ouders de tijd nemen om te werken aan een band waarin ze hun ouders als twee individuen kunnen gaan zien, een band die niet direct verstoord wordt door nieuwe partners. Zo kunnen ze weer leren vertrouwen op hun ouders, elk individueel.

Je moet aan de geborgenheid met kinderen werken. Het is belangrijk dat ouders er op dat moment dan zijn, en niet gestoord worden door nieuwe partners die ook aandacht willen of kinderen van nieuwe partners die het proces verstoren. Wanneer de kinderen ergens anders zijn, heb je de tijd om te investeren in een eventuele nieuwe relatie, maar op het moment dat de kinderen bij jou zijn, belast hen dan niet met een nieuwe partner.

Prima leven, met rouwrandje
Praten over de scheiding vond ik in het begin lastig. Ik zei hun ook telkens dat ze contact moesten zoeken met hun vader. Tot mijn oudste dochter zei dat ik daarmee moest ophouden, omdat ze het vervelend vond daar elk weekend over te moeten praten. Toen heb ik het zo gelaten, als zij over de scheiding willen praten, dan praten we erover. Ook heb ik geleerd dat ik het prima voor elkaar heb en leuke dingen doe en kan doen in mijn eentje. Ik heb een prima leven, met een rouwrandje.”

*Lia is een gefingeerde naam. Haar echte naam en contactgegevens zijn bekend bij de Family Factory.

Foto © Court Prather