‘Wees je ervan bewust dat jouw kind niet scheidt van de andere ouder’

Het verhaal van Petra

– Doordat haar partner tijdens het huwelijk een nieuwe relatie kreeg kwam de scheiding voor Petra* (43) in een stroomversnelling. Hun dochter, inmiddels puber, heeft een goede band met beide ouders. ‘Je hebt als ouder niet het recht om te bepalen welk beeld een kind heeft van de andere ouder.’

Tekst Family Factory

‘Mijn ex-partner vond een nieuwe liefde en heeft voor mijn gevoel de breuk geforceerd door dagelijks ruzie te zoeken. Hij was ineens op ramkoers. Eerst snapte ik dat niet. Pas later begreep ik waarom dat gebeurde: er was een ander.

Toen ik daarachter kwam besloten we dat het zo niet verder ging en hebben we onze dochter vrijwel meteen verteld dat we uit elkaar gingen. De oorzaak – er is een ander – hebben we vermeden in dat gesprek. Wat we wel gezegd hebben? Dat wij niet meer van elkaar houden, maar nog wel heel veel van haar. Ze was heel erg verdrietig, maar ze was de spanning en de ruzie ook zat. Ik heb heel erg mijn best gedaan om niet negatief te zijn over haar vader en haar ook niet te betrekken in onze discussies. Ze wilde graag haar beide ouders net zoveel blijven zien.

Adviseren zonder veroordelen
Hoewel dat lastig was heb ik ervoor gekozen zo positief mogelijk te zijn over haar vader en zijn nieuwe vriendin. De ‘goede’ dingen wilde ik benadrukken, maar er is ook ruimte voor haar problemen. Als zij dingen vertelt over wat ze niet leuk vindt bij haar vader, dan geef ik haar advies zonder te veroordelen. Voor mijn dochter is de scheiding een zware periode geweest. Nu ze een puber is kan ze daar wat beter over nadenken. We hebben geen begeleiding voor haar gezocht bij de scheiding. Ik denk dat mijn dochter en ik er goed over konden praten.

Handvatten
Wees je ervan bewust dat jouw kind niet scheidt van de andere ouder. Jij hebt als ouder niet het recht om te bepalen welk beeld een kind heeft van de andere ouder. Laat een kind zelf de weg vinden met de andere ouder en bemoei je er zo min mogelijk mee. Zelfs als een kind komt met een verhaal over een probleem bij de andere ouder, geef dan alleen advies zoals je ook aan een neefje of nichtje zou geven. Ga het niet proberen op te lossen voor een kind. Zeker kinderen vanaf 10 jaar kunnen het prima zelf af als je ze handvatten geeft hoe hij/zij het zelf kan oplossen.

Tijd
Mijn advies voor andere gezinnen in scheiding: Luister naar je kind en ga dingen doen die je kind leuk vindt. Als mijn dochter bij mij is zorg ik dat ik echt tijd heb voor haar. Mijn nieuwe partner begrijpt dat ook volkomen en snapt dat ik op dat moment wat minder tijd voor hem heb. Ga ook niet te snel weer samenwonen, maar laat je kind aan het idee wennen. Ik heb bewust 4 jaar gewacht met samenwonen.’

*Petra is een gefingeerde naam. Zij heeft haar verhaal anoniem ingestuurd via de website van de Family Factory.

Foto © Natalya Zaritskaya