‘Mijn zoon wordt gezien en dat is belangrijk’

Het verhaal van Martine

– Martine (46) en haar ex-man scheidden zo’n vier jaar geleden. Hij is praktisch buiten beeld, waardoor de kinderen eigenlijk zonder vader opgroeien. ‘Onze zoon gaat elke week naar twee vriendjes die een zorgzame vader hebben.’

Tekst Jasper den Boon

‘Na de scheiding kreeg mijn ex een nieuwe relatie, dat zorgde voor grote problemen. Het was geen gezonde situatie. Die relatie was niet goed en er was echt agressie in dat huis. De kinderen waren daar eens in de twee weken en leden eronder. De jongste (nu acht jaar) klampte zich bij terugkomst heel erg aan me vast, terwijl de middelste (nu dertien) heel dwars en moeilijk werd. De oudste (nu veertien) wilde niet eens meer naar hen toe.

Te lang gewacht
Ik heb daar best een poos mee rondgelopen. Na een paar maanden heb ik mijn ex een filmpje gestuurd en daarin verteld hoe ik de kinderen terugkrijg. Ik zei hem de kinderen niet meer bij hem mochten komen. Hij kon ze wel bezoeken of bijvoorbeeld met ze naar het bos. Dat viel natuurlijk even verkeerd, maar achteraf vindt hij zelfs dat ik er te lang mee heb gewacht.

Er zat in die moeilijke periode veel spanning in de kinderen. Dan moet thuis een veilige basis zijn. Ze waren dus nooit alleen in huis. Ik probeerde ze ook wel apart te nemen, bijvoorbeeld door even samen een broodje te eten. Ze moeten zich bijzonder blijven voelen. Natuurlijk kostte dat moeite, want ik moest ook nog veel regelen voor bijvoorbeeld de hypotheek. Stug doorgaan, een andere optie was er niet. Nu merk ik bij de twee oudsten dat ze dat hebben gewaardeerd. De jongste zoekt vooral fysiek contact, even een knuffel of een kusje.

Stralen
Mijn ex is nu druk met zijn werk en heeft nauwelijks tijd voor de kinderen. Daardoor groeien de kinderen eigenlijk zonder vader op. Mijn zoontje heeft daardoor ook niet echt een voorbeeldfiguur waar hij van kan leren. Daarom gaat hij elke week naar twee vriendjes die een zorgzame vader hebben. Die vader vraagt dan bijvoorbeeld hoe een uitje was, of ze kijken met elkaar een voetbalwedstrijd. Mijn zoontje heeft daar bijvoorbeeld het houtwerk van een karretje vervangen. Dan zegt die vader tegen mij hoe mooi het wel niet is geworden. Mijn zoontje kan dan echt stralen. Hij wordt gezien en dat is belangrijk. Op die manier ziet hij hopelijk ook hoe hij later zelf vader kan zijn.’

Foto (c) freepik