‘Steek je energie in je relatie met de kinderen’

Het verhaal van Linda

– Linda* is moeder van drie kinderen (18, 20 en 22) en enige tijd geleden gescheiden. Inmiddels is ze weer gelukkig in de liefde. Een aantal jaar geleden was dit een ander verhaal. Ze besloot voor zichzelf te kiezen en zette een punt achter haar toenmalige relatie. Haar drie kinderen snappen nu ook dat samenblijven niet kon. Maar het verdriet blijft.

Tekst Dagmar Pasop

“Scheiden was voor mij echt preventief. Als ik geen punt achter onze relatie had gezet, was de kans heel groot dat het uit de hand zou lopen. Dat zou mijn kinderen nog meer beschadigen en dat was echt het laatste wat ik wilde. Toen ik mijn ex-partner het slechte nieuws vertelde, stortte zijn wereld in elkaar. Hij heeft een tijdje antidepressiva geslikt en was het eerste halfjaar niet in staat om voor de kinderen te zorgen.

In die beginperiode staan er mensen voor je klaar met zogenaamde goede adviezen. ‘Je bent gek dat je hem tegemoetkomt’ of ‘Laat het hem zelf uitzoeken’. Ik heb lang niet alle goede raad opgevolgd. Stel jezelf liever de vraag: Hoe wil ík hiermee omgaan? Ga je eigen weg, het is immers jóuw scheiding, niet die van een ander.

Mooiere cadeaus
De kinderen hebben altijd vrij over hun vader mogen praten. Over hoe leuk het was tijdens een vakantie, maar ook over minder leuke dingen. Als de kinderen vertelden dat het een keer niet leuk was bij mijn ex, was het best verleidelijk om mee te gaan in hun boosheid. Bijvoorbeeld door te bevestigen dat zijn nieuwe kind inderdaad mooiere cadeaus kreeg met Sinterklaas, en hoe erg het was dat hun vader daar niet beter op lette. Maar wat hebben de kinderen eraan als ik bevestig dat het allemaal heel erg is daar? Ik liet hen dus stoom afblazen, vertelde hen dat ik het heel naar voor ze vond en probeerde met hen te bespreken hoe ze met de verschillen konden omgaan. Ik vond het wel heel lastig om mijn boosheid, frustratie en de gebrekkige communicatie met mijn ex niet over te dragen op de kinderen. Bij familie en vrienden vertel ik wel ongenuanceerd dat ik mijn ex soms een sukkel vind of erger. Ook nog na zoveel jaar.

Leukste ouder
Ik vind dat je er echt alles aan moet doen om je kinderen niet mee te nemen in jouw geschiedenis met je ex. Ze hebben recht op hun eigen relatie met de andere ouder. Dat mag niemand van hen afnemen. Ook al ben je nog zo gekwetst. Ik ben zelf kind van gescheiden ouders, dus ik weet wat een scheiding met kinderen doet.

Stiekem wil je natuurlijk wel de leukste ouder zijn, maar het is voor de kinderen juist heel belangrijk en kostbaar als het bij beide ouders goed gaat. Als ouder ben je natuurlijk niet verantwoordelijk voor de relatie die je kind met de andere ouder heeft. Je moet bij je eigen relatie met je kind blijven en daar je tijd en energie in steken. Houd het bij jezelf.”

*Linda is een gefingeerde naam. Haar echte naam en contactgegevens zijn bekend bij de Family Factory.

Foto © Pixabay