‘Scheiden is een leerproces’

Het verhaal van Daniëlle

– Daniëlle (43) is van haar ex-man gescheiden toen bleek dat hij vreemdging. Samen met hun twee kinderen (10 en 17) en hond – die een echt maatje voor de kinderen bleek te zijn tijdens de scheiding – vonden ze nieuwe wegen om met elkaar om te gaan.

Tekst Wendy Bouwman

“Omdat er een leeftijdsverschil tussen onze kinderen zit, hebben we het ze apart verteld. Toen we het de oudste gingen vertellen, hadden we ervoor gezorgd dat de jongste bij zijn oma was. Ik had opgeschreven wat en hoe ik het wilde vertellen en dat heb ik ook met mijn ex-partner besproken.

We hebben gezegd dat we niet meer verliefd waren op elkaar en dat het beter was voor iedereen om uit elkaar te gaan. De eerste reactie van mijn dochter was dat ze boos werd en naar boven rende. Ze wist niet goed wat ze ermee aan moest. Toen dacht ik: we kunnen heel veel tegen haar zeggen, maar ze moet ook gewoon even voelen dat het goed zit tussen haar en ons. We zijn in het bos gaan wandelen en op dat moment kwamen er ook wel vragen naar boven die we konden beantwoorden.

Overleggen met de kids
Scheiden is echt een leerproces. Normaal gesproken, als je getrouwd bent, overleg je heel veel dingen met je partner. Als je dat niet meer hebt, ga je overleggen met je kinderen. Ik heb echt moeten leren om dat niet te doen, want je gaat je kinderen dan voor keuzes stellen waar zij helemaal niet mee bezig hoeven zijn. Na de scheiding vroeg ik de kinderen vaker wat ze leuk vonden om te doen, in plaats van te vertellen wat het plan was. Dat creëerde meer discussie. Voorheen vroeg ik nooit of ze bijvoorbeeld zin hadden om naar het bos te gaan, dan zei ik gewoon: ‘Kom, we gaan!’

Niet alle regels zijn bij mij en mijn ex hetzelfde. Mijn zoontje mag bij zijn vader bijvoorbeeld vaker op de Playstation dan bij mij. Ze proberen ons weleens tegen elkaar uit te spelen. Dan zeggen ze bij papa: ‘Ik ga bij mama wonen’ of andersom. Ze merkten overigens al snel dat wij eigenlijk alles met elkaar overleggen. Als ze zeggen: ‘Maar pappa zegt dit en dit’, weten ze dat dat gecheckt wordt.

Duidelijke afspraken
Tijdens de pubertijd van mijn dochter werd ze af en toe bijna onhandelbaar voor mij. Wij kunnen best weleens botsen. Op momenten dat het te erg werd, spraken we met z’n drieën af en bespraken we hoe we het op gingen lossen. Dan maakten we duidelijke afspraken over wat we wel en niet accepteerden. Daarnaast spraken mijn ex en ik af en toe met z’n tweeën af om te evalueren hoe het ging.

Je moet tijdens een scheiding je kinderen prioriteit geven en jezelf wegcijferen. Dat is ontzettend lastig, maar je wilt niet dat je kinderen de dupe worden van de scheiding. Ik heb altijd tegen ze gezegd dat ze vragen mochten stellen als ze die hadden. Ze konden altijd bij ons terecht. Zodra ik merkte dat één van mijn kinderen ergens mee zat, liet ik alles vallen. Mijn kinderen waren en zijn het belangrijkste.”

Foto © Pixabay