‘Als ik het over kon doen, zou ik thuis over de scheiding vertellen’

Het verhaal van Greta

– Greta (50) is moeder van een zoon (16) en is in 2012 gescheiden. “De reden van de scheiding waren te veel persoonlijke verschillen onder één dak, waardoor er ruzie ontstond.

Tekst Emma Casson

Toen we de knoop hadden doorgehakt, waren we heel zenuwachtig, want hoe vertel je dat een kind? Ik heb een vriend gevraagd hoe hij dat had gedaan. Zo kwamen we uit op een neutrale omgeving, de McDonald’s. Het bleek niet de afleiding voor onze zoon te zijn die we hadden gedacht, maar meer ‘er zitten allemaal mensen om mij heen die mij nu zien huilen’. Dat was voor mij heel moeilijk. Achteraf bleek dat hij het liever thuis had gehoord, in een veilige omgeving. Ook als ouder doe je dingen fout.
Als ik het over zou kunnen doen, dan zou ik in ieder geval thuis over de scheiding vertellen. En minder eromheen. Je kunt het niet mooier maken, dat is wel wat je wil, want je wilt je kind sparen, en dat kan niet. Dat vond ik moeilijk en nog steeds. Voor onze zoon waren vooral de praktische zaken belangrijk; wanneer woon ik waar. Dat was voor hem belangrijker dan dat je vertelt dat je uit elkaar gaat.
Mijn zoon wil het niet over de scheiding hebben. Soms wandelen we in het park en dan zeg ik: ‘Ik weet dat je het er niet over wil hebben, maar weet dat je er altijd over kan praten.’ Hij mag niet het idee hebben dat hij dingen voor zich moet houden. Ik hoop door het aan te geven dat ik er altijd voor hem ben en dat het een goede invloed op hem heeft.”

Foto © Jakob Owens