‘Onze tweede zei direct: dan kan ik net zo goed dood zijn’

Het verhaal van Amber

– Amber (42)* is moeder van drie kinderen van 7, 12, 14 jaar en is vijf jaar geleden gescheiden. ‘We waren als gezin op vakantie in Tenerife toen we de kinderen bij ons in de hotelkamer op bed riepen en ze vertelden dat we gingen scheiden.

Tekst Esther van Lunteren

Onze zoon zei direct: “Dan kan ik net zo goed dood zijn.” Ik voelde mijn hart breken. Tegelijkertijd kon ik niets anders doen dan doorademen, het doorstaan. Ook toen onze oudste eenmaal thuis een paar woedeaanvallen kreeg. Ik heb haar vastgehouden en gezegd: “Toe maar, schop maar, sla maar…” Het moest eruit. De pijn die je als ouder veroorzaakt is niet op te lossen. Door hun verdriet en boosheid er te laten zijn, probeerde ik verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik had gedaan. Ja, dat schuldgevoel is een ‘hell of a job’. Hoewel ik de ‘verlater’ was, wilde ik uiteindelijk ook niets liever dan dat ons huwelijk gelukt was. Nog steeds vind ik het heel ingewikkeld om te zien dat de kinderen sindsdien toch in gespletenheid leven, hoe goed we het ook als ouders proberen te doen.

Dat we op vakantie waren toen we de kinderen over de scheiding vertelden, is heel goed voor ons geweest. Na dat moment in onze hotelkamer doken we gewoon weer als gezin in het zwembad en zaten we met elkaar aan de ontbijttafel. Daarmee lieten we de kinderen zien: we blijven er samen voor jullie. En zo konden we ook rustig aan het idee wennen, beginnen met afscheid nemen. Want we hebben het ook heel mooi gehad met elkaar. Ik merk dat ik daar nu nog emotioneel van wordt. Mijn ex is echt de beste vader voor onze kinderen. Daarin kan ik nog steeds van hem houden.’

*Amber is een gefingeerde naam. Haar echte naam en contactgegevens zijn bekend bij de Family Factory.

Foto © Pixabay