‘Mijn beste advies: praten, praten, praten’

Het verhaal van Kimberley

– Kimberley (47)* heeft drie kinderen (10, 16 en 18) en scheidde meer dan vier jaar geleden van haar ex. Kinderboeken hielpen haar bij de begeleiding van de kinderen in deze moeilijke periode.

Tekst Family Factory

“We zaten niet meer op een lijn. De dag dat we de knoop doorhakten hebben we de kinderen over de scheiding verteld. We benoemden dat we anders over dingen dachten en daardoor vaak ruzie kregen. Dat we het wel geprobeerd hadden, maar niet meer gelukkig van elkaar werden en apart gelukkiger zouden zijn. Omdat door de scheiding ons leven op de kop kwam te staan, moest er meteen veel geregeld worden. Dat maakte dat we vooral veel aan het doen waren en eigenlijk pas later ruimte kregen voor het verdriet.

Grapjes en conflicten
Ondertussen probeerde ik er wel te zijn voor de kinderen; vragen beantwoorden, samen kinderboeken lezen over scheiden, ik maakte grapjes over twee keer cadeautjes krijgen met Kerst en zorgde ervoor dat ze hun vader regelmatig zagen, zodat ze hem niet te veel zouden missen. Ook deden we veel leuke dingen om de kinderen af te leiden en iets positiefs en vrolijks mee te geven.

Met mijn ex had ik regelmatig een conflict. We probeerden de kinderen dat zoveel mogelijk te besparen. Toch is met weleens een lullige opmerking over hem ontvallen waar ik achteraf veel spijt van had. Ze zijn voor de helft van mijn ex, dus een goede band met ons allebei is belangrijk voor de kinderen. Ik wil niet dat ze denken dat ze moeten kiezen tussen hun vader en moeder. Daarnaast lieten we de scheiding begeleiden door een mediator om het zo rustig mogelijk in goede banen te leiden.

Praten, praten, praten
Uiteindelijk is mijn beste advies: praten, praten, praten. En als de kinderen niet willen praten, laat dan in ieder geval merken dat ze met je kúnnen praten. Ook heb ik vaak herhaald dat de scheiding niet hun schuld is, dat zij niet verantwoordelijk zijn. Zelf heb ik veel gehad aan kinderboeken over gescheiden ouders, dat gaf mij een leidraad bij uitleg en antwoorden richting de kinderen.”

*Kimberley heeft haar verhaal anoniem gedeeld met de Family Factory.

Foto © Freepik