‘Luister naar jezelf en kies voor het gezamenlijk belang’

Het verhaal van Lemya

– Lemya* (39) heeft drie kinderen in de basisschoolleeftijd. Haar scheiding maakte een einde aan jaren van conflicten, die vooral gingen over de dagelijkse dingen. Birdnesting is voor haar en haar ex al drie jaar een goede manier om samen voor de kinderen te zorgen.

Tekst Family Factory

“Toen we nog samen waren was er veel ruzie. Vooral over de gewone, dagelijkse dingen. Dat vonden we niet gezond, ook niet voor de kinderen. Vlak na de geboorte van ons 3e kindje woonde mijn ex door omstandigheden een tijdje niet thuis. Ik voelde ineens hoe rustig het was om hem niet in huis te hebben en hij keek er zelf ook niet naar uit om terug te komen. Toen hebben we samen de scheiding in gang gezet. We hebben de kinderen eerst verteld dat papa een ander huisje zocht om tot rust te komen, en een tijdje later dat wij dit een goede manier vonden en gingen scheiden.

Hoe we dat verwoord hebben? We hebben verteld dat we elkaar nog aardig vinden, maar dat we liever vrienden zijn dan getrouwd. Dat we wel altijd papa en mama van de kinderen blijven. Dat papa een woning gevonden heeft waar hij heel blij mee is. Maar hij wil ook graag bij de kinderen zijn, daarom ruilen papa en mama om de paar dagen van huis en dan is papa bij de kinderen. Ik heb ervoor gekozen geen boekjes met ze te lezen over scheidingen omdat die zo vaak over allemaal narigheid gaan. Ik wilde niet dat ze gingen bedenken wat voor nare dingen er zouden kunnen komen en dat ze zich daardoor meer zorgen zouden maken dan nodig.

Mildheid
In de tijd van de scheiding was mijn ex niet zo’n beste ouder. Het ging gewoon niet zo goed met hem. Nu is hij een fijne vader voor de kinderen. Ik ben erg blij dat ik – al zijn we geen partners meer – er niet alleen voor sta wat betreft ouderschap. Hij doet nog wel eens dingen richting de kinderen die ik niet okay vind, maar dat is onvermogen. De kinderen moeten het daar helaas mee doen. Ik val hem daar niet meer op aan. Net zoals ikzelf in mijn onvermogen ook wel eens dingen verkeerd kan doen. Ik waardeer het ook als hij daar mildheid voor kan opbrengen naar mij toe.

Birdnesting
Wij hebben een oplossing gezocht waarbij de kinderen niet van huis hoeven te wisselen. De afgelopen drie jaar gaat dat goed. Hoewel ik het soms een opgave voor mijzelf vind, vind ik het nog altijd beter dan dat de kinderen heen en weer zouden moeten. Mijn ex en ik hebben samen een goede verdeling gemaakt. Ik vind het fijn dat de kinderen daar niet over hoefden na te denken. We hebben het gebracht als mededeling, en de kinderen daarin geen keus gegeven.

Nieuwe fase
Nu komt er een nieuwe fase in ons leven. We hebben ter sprake gebracht dat het best zou kunnen dat papa of mama op iemand anders verliefd wordt. Dat hebben we niet ‘officieel’ verteld, maar gewoon af en toe tussen neus en lippen door genoemd dat dat niet gek zou zijn. En nu hun vader een vriendin heeft vinden ze dat reuze-interessant. Ik vind dat wel gek en spannend, maar dat stukje houd ik voor mijzelf en deel ik alleen met vriendinnen. Voor de kinderen vind ik het gezond dat ze nieuwsgierig zijn en onbevangen nieuwe fases in hun leven kunnen ontdekken. Ik stimuleer dat ze daar open in zijn en er normaal over te praten.

Gezamenlijk belang
Voor mij is de scheiding heel kloppend geweest in mijn leven, ook in mijn leven met de kinderen. Mijn advies voor andere ouders? Luister naar jezelf. Wat geloof jij dat een goede oplossing is om de dingen te regelen. Iedere situatie is anders. En kies voor het gezamenlijk belang. Ook in hoe boos je bent, hoeveel recht je nog wilt halen, hoe je het idealiter zou zien maar niet kan, daarin heb je allemaal de keuze. Je hebt de keuze om te doen wat goed is voor jou en je kinderen, én voor de andere ouder, omdat dat hun ouder is.

Ik had echt veel redenen om boos te zijn op hun vader en hem weg te zetten als een nare man. Ik heb niet alleen heb gezocht naar de beste oplossing voor mij, maar ook de beste oplossing voor hem. Ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan.”

*Lemya is een gefingeerde naam. Ze heeft haar verhaal anoniem ingestuurd via de website van de Family Factory.

Foto © Bruce Mars