‘Ik neem de wensen van de kinderen serieus’

Het verhaal van Demi

– Demi (41)* heeft vier kinderen in de leeftijd 5-14 jaar en scheidde een paar jaar geleden. Ze neemt de wensen van haar kinderen heel serieus, wat ook weleens voor lastige situaties zorgt.

Tekst Family Factory

“Wij hadden een destructieve relatie, waarin ik bang was dat hij weg zou gaan en ik mijn best deed om hem te houden. Hij deed vooral waar hij zin in had en draaide onvoldoende mee in het drukke en zware gezinsleven. Bij conflicten dreigde hij zijn koffers te pakken en mij achter te laten met de kinderen. Het voelde voor mij al een paar jaar niet goed, en langzamerhand groeide het besef dat ik er onderdoor zou gaan als ik bij deze man zou blijven.

Krachtvriendjes
Aan de eettafel hebben we de kinderen uitgelegd dat papa en mama veel ruzie hadden en dat we een periode om de beurt voor ze zouden zorgen om te kijken of dat beter ging. Ik ontdekte dat dit was wat ik wilde. Daarom volgde er een nieuw moment aan tafel waarin we vertelden dat we gingen scheiden omdat we niet meer verliefd waren. We hebben duidelijk uitgelegd dat de scheiding niet hun schuld was. Eigenlijk reageerden ze heel rustig op dat nieuws.

In de periode die volgde heb ik steeds aangegeven dat ze met hun vragen of verdriet bij mij mochten komen. Soms stelde ik gericht vragen, maar dat werkte niet zo goed. Ook kocht ik ‘Goed gesprek’-kaartjes voor kinderen van gescheiden ouders en ‘Krachtvriendjes’, positieve en liefdevolle boodschappen voor kinderen van gescheiden ouders. Die kaartjes ervoor dat dingen door mijn kinderen uitgesproken werden.

Kinderwensen
In het scheidingsproces heb ik steeds voor ogen gehad wat de wensen van de kinderen waren en geprobeerd afspraken te maken die daarbij aansloten. Ze wilden hun vader – die in een andere plaats ging wonen – bijvoorbeeld graag elke week zien, maar ook zo min mogelijk wisselen. Tot ik een nieuwe vriend kreeg, lukte dat ook. Daarna niet meer, want nu zijn ze een nacht per twee weken bij hun vader, dat vinden de kinderen jammer, hoewel ik mij ervoor blijf inzetten richting mijn ex.

Ik doe de opvoeding nagenoeg alleen, hij maakt vooral gezellige uitstapjes in het weekend. De kinderen vinden ondertussen vaak dat ik zeur, over schooltijden en dingen die ‘moeten’ in een gezin. De band met mijn kinderen lijdt daar wel onder. Toch vind ik het belangrijk om de belangen van de kinderen voorop te zetten. Luister naar je kinderen en neem geen enkele beslissing zonder je af te vragen wat ze ervan zullen vinden en of het goed voor ze is.”

*Demi is een gefingeerde naam. Ze heeft haar verhaal anoniem ingestuurd via de website van de Family Factory.

Foto © Freepik