‘Ik gaf de kinderen tijd om het te laten bezinken’

Het verhaal van Marike

– In de zomervakantie hakten Marike en haar ex de knoop door dat ze gingen scheiden. “We zijn daardoor eerder teruggekomen van vakantie. Tegen onze drie kinderen hebben we gezegd dat de centjes op waren.”

Tekst Celine Prins

“Bij de scheiding stonden de kinderen voorop. Maar ondanks dat liepen we tegen lastige dingen aan. Hoe meer afstand er is sinds de scheiding, hoe meer ik me realiseer dat het goed is dat we uit elkaar zijn.

De jongste was zes toen we het vertelde, dus om het meer beeldend te maken hebben we het uitgelegd met Duplo. Ik had twee huisjes gemaakt, met auto’s en poppetjes. Ik zette het bouwwerk op tafel en riep de kinderen. Ik zei: ‘Je ziet hier twee huisjes, papa en mama gaan in twee huizen wonen. En met de auto gaan jullie heen en weer.’

Heftige boodschap
De kinderen reageerden heftig op het nieuws. Onze oudste dochter rende naar boven, de ander begon te huilen en ‘nee’ te roepen. Ik heb toen bevestigd dat het wel zo is, om het duidelijk te brengen. Ik gunde de kinderen wel de tijd om het te laten bezinken. Zo’n boodschap is heftig voor een kind, dat werd mij wel duidelijker. Pas later kwamen de vragen: ‘Hoe zit dit, waar en wanneer gaan we verhuizen?’

Alle drie de kinderen zijn verschillend. Aan de jongste vroeg ik vooral: ‘Heb je het begrepen?’ De middelste is niet zo’n prater, die gaf ik meer knuffels. De oudste had meer vragen. Die beantwoordde het liefst waar haar zusjes bij waren, zodat zij ook zouden horen hoe het zat.”

Duidelijke kalender
Ook zoekt Marike hulp voor haar kinderen zodat ze met iemand anders over de scheiding kunnen praten. “Ik belde naar CJG voor een eventuele praatgroep. Er was een maatschappelijk werkster beschikbaar, dus daar hebben de kinderen één keer mee gepraat. De jongste iets vaker, maar daarna was het goed. Ze mochten natuurlijk ook altijd met mij praten. Daarnaast probeerde ik ze structuur te bieden. Met name de jongste had behoefte aan een duidelijke kalender met waar ze wanneer was. Ik wilde dat zij zich geen zorgen hoefde te maken over haar tas, ik wilde haar zoveel mogelijk rust geven.”

Nieuwe partner
“Mijn ex en ik hadden beiden vrij snel een nieuwe partner, dat is voor de kinderen wel vervelend geweest. Ik heb eerst gewacht met het introduceren van mijn vriend en hem toen eerst voor een korte ontmoeting uitgenodigd. Ik heb veel steun van hem gehad, maar de kinderen gaan altijd voor. Als zij in huis zijn, gaat het om de kinderen. Dan was hij er niet, tenzij op uitnodiging. We zijn inmiddels wel met hem en zijn dochter op vakantie geweest. Dan is de afspraak: ik ga over de opvoeding van mijn kinderen. Dus als zij stiekem een snoepje pakken, kan hij wel zeggen: ‘Wat zou je moeder daarvan vinden?’, maar het is niet zijn plaats er verder iets mee te doen.”

Foto © Annie Spratt