‘Ik ben een tegenstander van echtscheidingen geworden’

Het verhaal van Jan

– “We hebben het gezamenlijk aan de kinderen gemeld. Mijn ex-vrouw begon het gesprek.” Wat volgde was een ingewikkelde scheiding, met een rechtszaak. Inmiddels komt nog maar één van zijn drie kinderen bij Jan (48) thuis. “Met hem heb ik een goede band kunnen opbouwen.”

Tekst Celine Prins

“De kinderen moesten huilen toen we het vertelden. Dan probeer je te troosten, of het beter uit te leggen. Dat is wat ik me ervan kan herinneren. Eigenlijk is dit moment heel belangrijk en traumatisch voor de kinderen. Ik heb altijd geprobeerd ze begeleiding te geven, maar misschien had dat al eerder gemoeten. Dat je van tevoren al over zulke begeleiding nadenkt. Zeker met hoe het na dat vertelmoment is gelopen.

KIES-traject
Problemen in de communicatie tussen ouders ten tijde van het huwelijk zijn na een echtscheiding niet ineens voorbij, emoties zijn soms juist heftiger. Dat komt de opvoeding van kinderen niet ten goede. Ik ben daarom inmiddels een tegenstander van echtscheidingen geworden.”

Jan deed zijn best om zijn kinderen goed te begeleiden na de scheiding, maar zijn ex dacht daar anders over. “Ik wilde eigenlijk een KIES-traject voor de kinderen. Zo’n traject begeleidt bij de verwerking, en helpt ook om een nieuwe positie te vinden in de veranderde gezinssituatie.

Rechtszaak
Het heeft uiteindelijk 3,5 jaar geduurd voordat er duidelijkheid was over de verblijfplaats van de kinderen. Het ging daar vanaf het eerste moment om. Ik wilde graag co-ouderschap, maar mijn ex wilde dat niet. Daarnaast was het ook financieel ingewikkeld. Het is echt verschrikkelijk voor de kinderen dat er zo lang onduidelijkheid was. Ik zou een rechtszaak bij een scheiding echt afraden. Je hebt daar helemaal geen tijd voor, je moet je juist op je kinderen kunnen richten”

“Het heeft de kinderen en mij erg geholpen dat mijn ouders in de buurt woonden. Ze waren regelmatig in mijn huis, dat was voor de kinderen ook heel fijn en gaf afleiding. Ik heb geprobeerd veel met hen te praten over bijvoorbeeld verschillende afspraken bij mij en hun moeder. We hebben nog wel het traject ‘ouderschap blijft’ gevolgd, om de communicatie tussen ons als ouders te verbeteren. De rechter had ons naar de kinderbescherming gestuurd en die heeft ons naar dit traject doorgestuurd.

Geen contact
Mijn ex wil nog steeds alleen maar Appen of mailen, dus dat maakt de communicatie nog steeds moeilijk. Ik heb geleerd dat je twee partijen nodig hebt om een scheiding goed te laten verlopen. Als een partij niet mee wil werken, houdt het gewoon op.

Ik heb nu geen contact meer met mijn oudste twee kinderen. Mijn jongste zoon gaat straks ook meer bij zijn moeder wonen, maar met hem heb ik wel fijn contact. Het was voor hem moeilijk dat zijn broer en zus niet met hem meekwamen als hij bij mij verbleef, maar hij houdt het wel vol. Dat kan niet meer worden afgepakt.”

Foto © June Intharoek