‘Een liefdevol gezin, zonder ideaalplaatje’

Het verhaal van Brenda

– Brenda (37) is moeder van een zoon (7) en scheidde vier jaar geleden toen haar ex een ander bleek te hebben. Ze probeerde haar emoties voor haar zoon te verbergen, tot een vriendin wijze woorden sprak.

Tekst Merel de Klerk

“Ik heb in het begin geprobeerd te vertellen dat papa ergens anders ging wonen en dat papa niet meer verliefd was op mama. Onze zoon huilde veel, met name rond het naar bed gaan. Ik heb zijn emoties toegelaten en veel met hem geknuffeld. Ik wilde hem laten voelen dat de scheiding niets met hem te maken had en dat hij nog net zo geliefd is al daarvoor.

Niet huilen
Aan het begin van de scheiding probeerde ik heel erg om niet te huilen waar mijn kind bij was, ik dacht dat hij niet mocht zien dat ik verdrietig was. Op een gegeven moment zei een vriendin dat het eigenlijk heel raar is dat ik geen emotie liet zien. Mijn zoon zat tenslotte in dezelfde ‘gekke’ situatie. Ze had daar een punt, sinds die tijd liet ik vaker mijn emoties zien. Als hij verdrietig was, moest ik ook weleens huilen en dan zei ik dat ik het ook verdrietig vond dat papa weg was. Toen merkte ik dat het beter ging.

Ik heb geleerd dat je zelf ook echt je ei kwijt moet, bijvoorbeeld door het met anderen erover te hebben. Nooit in de buurt van je kind, want hoe jong ze ook zijn, ze krijgen alles mee. Ook als ze niet begrijpen wat je zegt, voelen ze wel de lading.

Geen ideaalplaatje
Ik denk dat je een heel liefdevol gezin kan zijn zonder het ideaalplaatje. Aan het begin vond ik heel frustrerend om alleen voor mijn kind te zorgen, zeker omdat mijn ouders ook gescheiden zijn en ik altijd zei dat dat mij nooit zou gebeuren. M’n kind was nog geen twee en het ging al mis, ik had het idee dat ik gefaald had. Daar heb ik van geleerd: je kunt niet altijd grip hebben op de dingen die gebeuren, maar wel op de manier waarop je ermee omgaat.

Uiteindelijk vind ik ons samen een heel liefdevol gezin, ik zie ons ook echt als gezin, ook al zijn we maar met z’n tweeën. Komt er ooit iemand bij, dan is dat leuk, komt er niemand dan is het ook goed. Dat besef kwam later – ik was eerst vooral bezig met hoe ik het zou willen – totdat ik zag dat we het hartstikke goed hebben. De band tussen mij en mijn zoontje is sterker dan ooit.”

Foto © bristekjegor
0Son&position=1