‘Blijf met elkaar in gesprek’

Het verhaal van Dennie

– Dennie* (36) kreeg 3 jaar geleden onverwacht de mededeling dat haar partner van haar wilde scheiden. Er bleek een ander in het spel. De kinderen van toen 7 maanden en 3 jaar hebben nu weinig herinneringen meer aan die tijd. “Ik had meer rust gewild voor de kinderen”.

Tekst Family Factory

“Uit het niets kwam zijn mededeling dat hij niet meer verder wilde; dat hij niet wist wat hij wilde. Hij verzekerde me dat er geen ander was. In eerste instantie wilde mijn ex niet in relatietherapie, maar twee dagen later toch wel. Ik mocht alleen niet over ‘een ander’ beginnen. In de twee sessies die we deden volgden allerlei beschuldigingen aan mijn adres en gaf hij aan te willen stoppen met onze relatie. Drie maanden later, vlak voordat hij de sleutel van zijn nieuwe huis kreeg, bleek er toch een ander te zijn. Ze gingen meteen samenwonen.

Ons zoontje van drie vertelden we dat het soms niet goed gaat tussen papa’s en mama’s en dat die dan apart gaan wonen. Mijn ex wilde al snel ‘niet samen met mij zijn’. Hij wilde niet meer samen eten of praten en bij de overdracht moest alles snel. Hij wilde snel het huis verkopen, alles moest snel. Ik had meer rust gewild voor de kinderen.

Veel veranderingen
De kinderen zouden in eerste instantie om het weekend een nacht bij hem zijn. Ik heb gevraagd of ze door de weeks ook een nacht bij hem konden zijn. De kinderen waren zo klein en om dan zo weinig je vader zien… Hij heeft er over nagedacht en stemde gelukkig in. Het schema qua opvang door de opa’s en oma’s en de kinderopvang hebben we hetzelfde kunnen laten. De oudste is in die periode 4 geworden en ging voor het eerst naar school. Dit en een nieuw huis: er veranderde veel voor hem.

Hoe de kinderen terugkijken op de scheiding? De jongste gaat het zich niet herinneren. De oudste vertelde onlangs dat hij denkt dat papa weg is gegaan vanwege mij. Omdat papa toen weg is gegaan en ik veel boos was. Met school gaan we kijken hoe we hem hiermee kunnen helpen. Hij hoeft de waarheid niet te weten maar ik heb wel verteld dat mama het ook jammer vind dat papa en mama niet meer samen zijn. Ik had heel veel pijn en verdriet en vaak had ik echt een te kort lontje. De kids voelden dat heus wel. Mijn ex denderde maar door en de kinderen maakten ook direct kennis met zijn nieuwe partner. Ik vond dat allemaal super heftig. Om ruzie te voorkomen pikte ik veel en ben ik met veel akkoord gegaan in mediation.

Hulp van een echtscheidingscoach
Ik wilde niet meegaan in zijn gedrag maar omdat ik super boos was vond ik dat moeilijk. Ik ging conflicten uit de weg vanwege de kinderen. Ik kropte de woede op wat er op andere momenten uit kwam: op het werk en thuis als de kinderen veel aandacht vroegen. Ik heb toen een echtscheidingscoach om advies gevraagd hoe hiermee om te gaan. Een advies was; meer rust te krijgen en me er bij neer te leggen dat ik van hem niks meer hoefde te verwachten.

Doorgeefluik
Mijn tips zijn vooral voor de verlatende ex. Blijf met elkaar in gesprek en denk aan elkaar als ouders en niet als ex-partners; hoe moeilijk het ook is. Dus ook bij een nieuwe relatie blijf je respect houden voor de andere ouder. Ga met elkaar om als ouders. Dit vind ik nu nog het ergste; niet goed met hem om kunnen gaan. Ik hoop dat dit in de toekomst verandert. Een ander advies is: gebruik je kind niet als doorgeefluik. Acht maanden na de scheiding kreeg ik van mijn zoontje van 4 te horen dat papa zou gaan trouwen. Neem de afspraak in je convenant op dat dit soort zaken niet via de kinderen mogen gaan.

*Dennie is een gefingeerde naam. Dit ervaringsverhaal is anoniem ingestuurd via de website van de Family Factory.

Foto © Joshua Ness