‘Als ik het over hun vader had, gebruikte ik een andere naam’

Het verhaal van Ashley

– Ashley (27) en haar ex-vriend zijn drie jaar geleden uit elkaar gegaan. Ashley’s oudste kind was toen één jaar en op het moment van de scheiding was ze zwanger van haar tweede.

Tekst Dagmar Pasop

“Toen ik vertelde dat ik onze relatie wilde beëindigen, had hij dat al zien aankomen. Ook hij wilde niet verder. Het ging al een hele tijd niet lekker tussen ons en dat werd alleen maar erger. Toen hebben we besloten er een punt achter te zetten.”

Ik wond me aan het begin heel erg op over zijn gedrag. Ik weet nog goed dat we hadden afgesproken dat ik spullen kwam halen uit het huis, dingen die nog van mij waren. Toen hij aan het werk was, ben ik op een middag langs geweest en heb mijn spullen meegenomen. Zoals we hadden afgesproken. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik spullen had ‘gestolen’ en dat ik had ingebroken bij hem.

Afgekoeld antwoord
Onze communicatie ging voornamelijk via WhatsApp. Vaak als hij een berichtje stuurde waar ik me heel boos over maakte, appte ik meteen boos terug. Later kwam ik erachter dat het veel beter is om het eerst even te laten bezinken, er even met iemand over te praten, en daarna pas – afgekoeld – antwoord te geven. Onze communicatie is hierdoor veel beter geworden.

De mensen om mij heen waren een enorme steun voor mij. Ze hielpen me echt heel erg als ik er doorheen zat. Ze pasten bijvoorbeeld op de kinderen of hielpen met het opknappen van mijn nieuwe huis.

Henk
Het is heel belangrijk om je emoties niet weg te stoppen en geen ruzie te hebben waar de kinderen bij zijn. Je moet geen negatieve dingen over de ander zeggen waar de kinderen bij zijn, want ook al zijn ze in een hoekje aan het spelen en lijkt het alsof ze niets horen, ze nemen echt alles mee. Als ik het met een vriendin over hun vader had waar de kinderen bij waren, gebruikte ik vaak een andere naam. Ik noemde hem bijvoorbeeld Henk, dan wisten de kinderen niet over wie ik het had.

Bij mijn ex thuis gelden andere regels dan bij mij en soms is dat wel moeilijk. We hebben geprobeerd om een aantal regels vast te leggen waar we ons allebei aan moeten houden. Maar het blijven natuurlijk wel twee verschillende huishoudens, dus helemaal strak krijg je het nooit. Ik probeer dat aan mijn zoontje uit te leggen, dat dingen bij mama anders zijn dan bij papa.

Ik nodig mijn ex ook altijd uit bij de verjaardagen. Mensen in mijn omgeving verklaren mij voor gek, maar ik doe het toch. Hij is tot nu toe één keer gekomen. Het geeft mij gewoon een soort rust. Zo weet ik dat de fout niet bij mij ligt.”

Foto © Heiner