‘Als het teveel is, doe het dan samen met anderen’

Het verhaal van Elodie

– Elodie* (42) heeft twee kinderen (8 en 10 jaar). De relatie met haar partner was ongelijkwaardig. Ze vertrok uiteindelijk voor haar eigen veiligheid met de kinderen naar haar ouders. ‘Er was veel boosheid bij mijn ex en die hield dat niet in.’

Tekst Family Factory

‘Na jaren van onrust ben ik bij mijn ex weggegaan met de kinderen. Ik ben tijdelijk bij mijn ouders gaan wonen. Ik heb daar de kinderen uitgelegd dat papa en mama het niet meer goed kunnen vinden samen.

De aanvallen van mijn ex bij het ophalen van de kinderen ging ik niet uit de weg. Steevast bleef ik herhalen dat we dat niet bespreken waar de kinderen bij zijn. Er was zichtbaar veel boosheid bij mijn ex. Ik was bang maar hield me groot, wat de kinderen natuurlijk aanvoelen. Dat voelt niet goed en ik voelde me daar machteloos in. Ik wil gewoon een liefdevolle plek voor mij en de kinderen. De kinderen waren te klein om de gevolgen van de scheiding mee te bespreken. Daarnaast blijft er altijd een loyaliteitsconflict.

Boven water
Ik werkte aan zoveel mogelijk vastigheid en voorspelbaarheid, bijvoorbeeld met een vast dagritme. We zijn in de buurt blijven wonen, maar desondanks is het een heel hectisch tijd geweest. Mijn ex hielp niet mee waardoor het moeilijk was de kinderen de benodigde structuur te bieden. Emotioneel is het heel mager voor ze geweest ben ik bang… Uiteraard heb ik ze altijd geprobeerd te erkennen in hun gevoel, maar ik was zelf te veel bezig het hoofd boven water te houden en met onze veiligheid. Dat is nu merkbaar; de kinderen hebben moeite met hun emoties om te gaan.

Er is veel veranderd in mijn relatie met de kinderen. Heel veel. Voor de scheiding was ik verzorger en opvoeder, na de scheiding heeft hun vader zijn rol zelfstandig opgepakt. Mijn ex zet de kinderen tegen mij op waardoor mijn positie als moeder niet meer vanzelfsprekend is. Daarbij komt doordat ik jaren aangevallen ben, ik me soms kwetsbaar voel. Ik investeer in de relatie met mijn kinderen, maar door de problematiek wordt hun wantrouwen gevoed. De band is niet meer vanzelfsprekend sterk, zoals voor de scheiding en ik maak me soms zorgen dat ze van me afgedreven worden. Opvoeden is uitdagend zo en lol en ontspanning zijn niet meer vanzelfsprekend.
In Nederland is het gezamenlijk gezag een soort van ‘heilig’. Hierdoor was en is er aan alle kanten druk om samen contact te hebben over de opvoeding. Zelfs als een ouder de eerste levensjaren van het kind niet heeft laten zien een goede ouder te kunnen zijn.

Zorg voor je emoties
Als je als ouder in zo’n situatie terecht komt heb je de neiging je af te zonderen. Doe dat alsjeblieft niet. Als het teveel is, zoek dan steun bij anderen. Zoek hulp als je ex je saboteert, beweeg niet mee met nare grillen, ook al ben je bang. Vraag steun aan iedereen om je heen; vraag anderen er voor je kinderen te zijn. Blijf het gezellig hebben met de kinderen, maak dat je hoofddoel en niet alleen de praktische zaken. Knuffel met ze, dat vermindert de spanning bij jullie allebei en zorg voor jezelf en voor je emoties waar het lukt. Je mag er zijn.’

*Elodie is een gefingeerde naam. Dit verhaal is anoniem ingestuurd via de website van de Family Factory.

Foto © Lalesh Aldarwish